Polecany

Lawenda: mydło i hydrolat

  • Lawendowe mydło Danowieckie jest wykonane ręcznie z surowców o najwyższej jakości.
  • Hydrolat lawendowy powstał w wyniku destylacji parą wodną lawendy (Lavandula x intermedia "Grosso").
  • Produkt ma charakter rękodzielniczy, kolekcjonerski.
  • Lawenda: mydło i hydrolat
  • Lawenda: mydło i hydrolat
  • Lawenda: mydło i hydrolat
  • Lawenda: mydło i hydrolat
  • Lawenda: mydło i hydrolat
  • Lawenda: mydło i hydrolat
  • Lawendowe mydło Danowieckie
  • Hydrolat lawendowy Danowiecki
50,00 zł
/ szt.
Oszczędzasz 10.71% (6.00), kupując w zestawie.
SuperFair.Shop badge Wysyłamy wszystkie paczki w deklarowanym czasie

Posiadamy wyróżnienie SuperFair.Shop™ w ramach którego nasze wysyłki są codziennie automatycznie monitorowane pod względem zgodności z deklarowanym czasem wysyłki.

Przyznane wyróżnienie oznacza, że nasze przesyłki są wysyłane zgodnie z planem. Dbamy też o Twoje bezpieczeństwo i wygodę.

W zestawie

Łatwy zwrot towaru

Kupuj i sprawdź spokojnie w domu. W ciągu 14 dni możesz odstąpić od umowy bez podania przyczyny.
Pokaż szczegóły
14 dni na odstąpienie od umowy
Najważniejsza jest Twoja satysfakcja z zakupów. Zamówione u nas produkty możesz zwrócić w ciągu 14 dni bez podania przyczyny.
Bez stresu i obaw
Dbamy o Twoją wygodę, dlatego w naszym sklepie dokonasz zwrotu na korzystnych warunkach.
Prosty kreator zwrotów
Wszystkie zwroty w naszym sklepie obsługiwane są przez prosty kreator zwrotów, który daje możliwość odesłania do nas paczki zwrotnej.

Lawenda posiada właściwości antyseptyczne, gojące, wspaniale odżywia i odświeża skórę, poprawiając jej ukrwienie i zaróżowienie naskórka. Dodatkowo delikatnie działa antyoksydacyjnie. Swoje właściwości zawdzięcza zawartości pochodnych polifenolowych (kwas rozmarynowy), trójterpenowych (kwas ursolowy), oraz goryczy (pikrosalwin, karnozol).

Właściwości Lawendowego mydła Danowieckiego:

  • działa przeciwzapalnie i kojąco
  • chroni skórę przed utratą wilgoci, likwiduje szorstkość, zmiękcza skórę
  • oczyszcza
  • wzmacnia elastyczność skóry
  • odnawia zniszczony naskórek
  • łagodzi podrażnienia, regeneruje, stymuluje aktywność komórek do odmładzania
  • chroni skórę przed szkodliwymi czynnikami UV

Funkcje użytych tłuszczy w Lawendowym Mydle Danowieckim:

  • macerat kwiatów lawendy na bazie oliwy z oliwek - działa przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo, antybakteryjnie, łagodząco. Ponadto chroni skórę przed utratą wilgoci, likwiduje szorstkość.
  • olej ryżowy - regeneruje, zmiękcza skórę. Dzięki zawartości gamma-oryzanol pobudza skórę, powstrzymuje procesy starzenia się skóry. Szybko wchłania się w skórę.
  • masło shea - regeneruje, zmiękcza i odnawia zniszczony naskórek, chroni skórę przed działaniem promieni UV, łagodzi podrażnienia. Ma działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne, antybakteryjne, łagodzące, wygładzające, rewitalizujące oraz stymulujące krążenie krwi.
  • olej kokosowy - oczyszcza, wzmacnia elastyczność skóry, zapobiega powstawaniu zmarszczkom.
  • olej rycynowy - łagodzi podrażnienia oraz ma wpływ ochronny dla skóry.

Poziom przetłuszczenia mydła - 15%

W mydle wytworzyły się następujące kwasy:
kwas oleinowy - 42,6% odpowiada za ochronę skóry przed utratą wody, wygładza i zmiękcza. Ze względu na zawartą w nim witaminę E i niską podatność na utlenianie pomaga spowalniać nieuniknione procesy starzenia skóry;
kwas stearynowy - 13,95% ma właściwości głęboko oczyszczające. Silnie nawilża skóry i chroni przed utratą wody;
kwas linolowy - 11,1% bardzo dobrze nawilża skórę, redukuje przebarwienia na cerze, ma działanie antyoksydacyjne, ujędrniające;
kwas palmitynowy - 10,8% nawilża, zmiękcza skórę. Skóra wykazuje znacznie mniejszą utratę wody;
kwas laurynowy - 9,6% wykazujący działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz przeciwutleniające;
kwas rycynolowy - 4,5% posiada intensywne właściwości nawilżające, antyoksydacyjne;
kwas mirystynowy - 3,95% zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni skóry przez co zmiękcza i wygładza skórę;
kwas linolenowy - 0,6% wzmacnia komórki naskórka tworząc barierę ochronną skóry właściwej.

Każde mydło różni się od siebie. Jest to wynik w pełni ręcznej pracy.
Biały nalot na mydle świadczy, że składa się wyłącznie z naturalnych olei oraz zostało wykonane tradycyjną metodą rękodzielniczą/rzemieślniczą.

Produkt ma charakter rękodzielniczy, kolekcjonerski.

Skład: hydrolat lawendowy danowiecki, macerat kwiatów lawendy na bazie oliwy z oliwek, masło shea, olej kokosowy, olej ryżowy, wodorotlenek sodu, olej rycynowy, cukier, pigment fioletowy, niebieska glinka francuska, jedwab owsiany, olejek zapachowy lawendowy

Waga: ok 150 gram

 

Zastosowanie hydrolatu lawendowego danowieckiego:

  • jako codzienny tonik do twarzy do cery normalnej, suchej, wrażliwej oraz szarej i zmęczonej. Stosowany po umyciu rano lub/i wieczorem (zwilżonym płatkiem kosmetycznym) przecierać twarz, włącznie z okolicami oczu oraz szyję i dekolt);
  • idealny środek tonizujący, szczególnie polecany do cery normalnej i suchej, także wrażliwej;
  • jest szczególnie polecany do pielęgnacji cery szarej, zmęczonej posiada właściwości bakteriostatyczne, gojące, napinające i uspokajające;
  • pomaga w łagodzeniu obrzęków, koi podrażnioną skórę;
  • doskonale odżywia i odświeża skórę, poprawiając jej ukrwienie i zaróżowienie naskórka;
  • działa delikatnie antyseptycznie, antyoksydacyjnie, łagodząco i regenerująco;
  • służy jako składnik do kosmetyków do cery tłustej, trądzikowej, ale też dojrzałej – masek, toników, kremów, serum, lotionów, balsamów (odrobinę hydrolatu można dodać do kremu do twarzy tuż przed nałożeniem, w przypadku tłustej skóry zmniejsza to możliwość "zatykania" porów, w przypadku gęstych maści i kremów daje lepszy poślizg przy nakładaniu, a jednocześnie dodaje walorów pielęgnacyjnych (nałożyć na zagłębienie dłoni porcję kremu, dodać kilka kropli hydrolatu, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę);
  • odświeżacz powietrza i pościeli (działa relaksująco i ułatwia głęboki, regenerujący sen);
  • woda po goleniu (redukuje podrażnienia i zapobiega wrastaniu włosków);
  • jako składnik preparatów posłonecznych, po nadmiernym, intensywnym opalaniu. Do stosowania kilkakrotnie w ciągu dnia jako gojący i łagodzący okład w przypadku lekkiego oparzenia lub skaleczenia skóry, podrażnienia posłonecznego, ukąszenia owadów, obtarcia i uszkodzenia skóry;
  • jako faza wodna w recepturach kosmetycznych (do rozrabiania peelingów lub maseczek w proszku);
  • jako płyn łagodzący stosowany przed i po goleniu lub depilacji (zapobiega stanom zapalnym);
  • jako płyn łagodzący stosowany w postaci kompresu na podrażnione okolice oczu (nawilżyć hydrolatem 2 płatki kosmetyczne, położyć się i nałożyć na 5-10 minut na zamknięte powieki).
  • jako składnik odżywek, masek lub płukanki do włosów tłustych i z łupieżem;
  • do rozcieńczania szamponów do włosów w stosunku 1:1, aby złagodzić ich działanie i jednocześnie wygładzić włosy i odżywić skórę głowy (do plastikowego kubeczka nalewamy odrobinę szamponu i dolewamy drugie tyle hydrolatu, mieszamy i stosujemy bezpośrednio na włosy);
  • jako tonik do skóry głowy, pomocny przy łupieżu i podrażnionej, swędzącej i przetłuszczającej się skórze głowy, wzmacniający cebulki włosów, zapobiegając wypadaniu i stymulując do wzrostu oraz chroni samo włókno włosa (wcierać w skórę głowy po umyciu lub w suche włosy);
  • doskonale działa na włosy farbowane, sprawia że kolor nie płowieje, a włosy dłużej wyglądają świeżo;
  • jako lekko nawilżająca i chroniąca przed słońcem mgiełka do włosów.

Hydrolat lawendowy powstał w wyniku destylacji parą wodną lawendy (Lavandula x intermedia "Grosso") z ekologicznej uprawy. Nie należy go traktować jako kosmetyk, ponieważ nie jest mieszaniną różnych substancji. Jest to naturalny wyciąg z kwiatków lawendy.

W 100% naturalny.
Nie zawiera sztucznych dodatków zapachowych, alkoholu, gliceryny, konserwantów
Skład: 100% hydrolatu lawendowego (Lavandula flower water). Zawiera drobiny olejku lawendowego.

Aby przedłużyć trwałość hydrolatu można użyć ekologicznego konserwantu w stężeniu zalecanym przez producenta. Hydrolat lawendowy w czystej postaci (bez dodatków) jest surowcem, a nie płynem kosmetycznym.

Zalecamy przechowywać w chłodnym miejscu.

Pojemność butelki 100 ml.

Wykonano ręcznie:
Gospodarstwo Upraw Ekologicznych Danowiec.pl Danowiec 25 62-831 Korzeniew

Zapytaj o produkt

Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe.

Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.

Pola oznaczone gwiazdką są wymagane
Opinie naszych klientów
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel