Antocyjany - włącz je koniecznie do posiłków
Antocyjany są związkami naturalnymi pochodzenia roślinnego, barwnikami należącymi do polifenoli, do grupy flawonoidów.
W roślinach mają funkcję odpowiedzialną za kolory. Tak dla uproszczenia, wszystkie rośliny o zdecydowanych kolorach (niebieski, fioletowy, różowy, czerwony, pomarańczowy) posiadają antocyjany. Znajdują się one nie tylko w owocach, płatkach, ale też w liściach, łodygach.
O właściwościach antocyjanów w kosmetyce nie będę teraz pisać.
Chcę napisać jak ważne są antocyjany w naszej diecie i jakie mają działanie na nasz organizm.
- Antocyjany mają silne właściwości antyoksydacyjne – silniejsze niż witamina E, witamina C i β-karoten – dzięki czemu działają przeciwnowotworowo. Są już pierwsze badania kliniczne które wykazują, że po podaniu dużej dawki antocyjanów, komórki rakowe obumierają.
- Korzystnie wpływają na układ krążenia: uszczelniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi, działają przeciwmiażdżycowo.
- Działają przeciwzapalnie.
- Mają pozytywny wpływ na wzrok: poprawiają ostrość widzenia, wspomagają widzenie po zmierzchu, ograniczają rozwój jaskry i zmniejszają zachorowalność na zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem.
- Wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego.
- Łagodzą objawy przewlekłego zapalenia trzustki oraz chronią wątrobę.
- Zapobiegają cukrzycy.
Antocyjany znajdziemy między innymi w następujących warzywach i owocach:
- aronia,
- czerwone winogrona
- czarny bez
- czerwona porzeczka
- czarna porzeczka
- wiśnia, czereśnia
- jeżyna, malina
- pomarańcza
- rzodkiewka
- pomidor
- czerwona kapusta
- czerwona cebula
- borówka czarna
- świdośliwa
- śliwki
- tarnina
- żurawina
- czarna marchew
- bakłażan
- truskawki
- fasola czerwona i czarna,
- rabarbar.
Antocyjany jako składniki pokarmowe są w pełni bezpieczne i nie wywołują skutków ubocznych.
Możemy być tylko zdrowsi! Ważne jest tylko to żeby nie podlegały większej obróbce termicznej.
Namawiam wszystkich do urozmaicenia swoich posiłków o te produkty.
Ważne jest też skąd bierzemy warzywa i owoce. Starajmy się kupować je w sprawdzonych miejscach, gdzie nie są zbytnio pryskane.
Najlepiej mieć swoje, ale wiadomo, nie każdy ma takie możliwości.