SuperBezpieczneTM zakupy
SuperFair.Shop badge
2024-01-15

Antocyjany - włącz je koniecznie do posiłków

Antocyjany są związkami naturalnymi pochodzenia roślinnego, barwnikami należącymi do polifenoli, do grupy flawonoidów.
W roślinach mają funkcję odpowiedzialną za kolory. Tak dla uproszczenia, wszystkie rośliny o zdecydowanych kolorach (niebieski, fioletowy, różowy, czerwony, pomarańczowy) posiadają antocyjany. Znajdują się one nie tylko w owocach, płatkach, ale też w liściach, łodygach.
O właściwościach antocyjanów w kosmetyce nie będę teraz pisać.

Chcę napisać jak ważne są antocyjany w naszej diecie i jakie mają działanie na nasz organizm.

  • Antocyjany mają silne właściwości antyoksydacyjne – silniejsze niż witamina E, witamina C i β-karoten – dzięki czemu działają przeciwnowotworowo. Są już pierwsze badania kliniczne które wykazują, że po podaniu dużej dawki antocyjanów, komórki rakowe obumierają.
  • Korzystnie wpływają na układ krążenia: uszczelniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi, działają przeciwmiażdżycowo.
  • Działają przeciwzapalnie.
  • Mają pozytywny wpływ na wzrok: poprawiają ostrość widzenia, wspomagają widzenie po zmierzchu, ograniczają rozwój jaskry i zmniejszają zachorowalność na zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem.
  • Wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego.
  • Łagodzą objawy przewlekłego zapalenia trzustki oraz chronią wątrobę.
  • Zapobiegają cukrzycy.

 

Antocyjany znajdziemy między innymi w następujących warzywach i owocach:

  • aronia,
  • czerwone winogrona
  • czarny bez
  • czerwona porzeczka
  • czarna porzeczka
  • wiśnia, czereśnia
  • jeżyna, malina
  • pomarańcza
  • rzodkiewka
  • pomidor
  • czerwona kapusta
  • czerwona cebula
  • borówka czarna
  • świdośliwa
  • śliwki
  • tarnina
  • żurawina
  • czarna marchew
  • bakłażan
  • truskawki
  • fasola czerwona i czarna,
  • rabarbar.

Antocyjany jako składniki pokarmowe są w pełni bezpieczne i nie wywołują skutków ubocznych.

Możemy być tylko zdrowsi! Ważne jest tylko to żeby nie podlegały większej obróbce termicznej.
Namawiam wszystkich do urozmaicenia swoich posiłków o te produkty.

Ważne jest też skąd bierzemy warzywa i owoce. Starajmy się kupować je w sprawdzonych miejscach, gdzie nie są zbytnio pryskane.

Najlepiej mieć swoje, ale wiadomo, nie każdy ma takie możliwości.

Polecane

pixel