Ziołowy Ocet Danowiecki: Pokrzywa 200 ml
- Ekologiczny ocet pokrzywowy to żywy ocet z górnych liści pokrzywy. 100% pokrzywy w pokrzywie.
- Do stosowania wewnętrznego i zewnętrznego.
- Pokrzywy rosną na naszym terenie, są czyste i wolne od nawozów.
Ziołowy Ocet Danowiecki: Pokrzywa powstał z górnych liści pokrzywy. Jest to tzw. żywy ocet ekologiczny.
100% pokrzywy w pokrzywie.
Górne liście pokrzywy zawierają:
- barwniki roślinne: chlorofile a i b – zielone barwniki roślin.
- β-karoten – naturalny barwnik, pełni funkcję prekursorów witaminy A. W 1928 roku Paul Karrer stwierdził, że główną jej prowitaminą jest β-karoten.
- karotenoidy: ksantofile – grupa organicznych związków chemicznych, barwników roślinnych.
- witaminy – między innymi witaminę K, witaminy z grupy B, witaminę A, C, D.
- flawonoidy – w większości rozpuszczalne w wodzie. Posiadają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwutleniające (przeciwstarzeniowe). Przyczyniają się do wzmocnienia ścianek naczyń krwionośnych i zmniejszenia ich przepuszczalności.
- garbniki – są dobrze rozpuszczalne w wodzie. Działają ściągająco, bakteriobójczo, przeciwzapalnie.
- kwas krzemowy – wygładza naskórek i przyspiesza gojenie się mikroranek. Związki krzemu odtruwają tkanki.
- kwas linolowy – reguluje przebieg procesów zapalnych w skórze i odpowiada za prawidłowe jej rogowacenie.
- histaminę,
- składniki lotne: 2-metyloheptenon i antofen,
- kwasy organiczne (w tym mrówkowy i octowy),
- fitosterole, które wykazują właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne,
- sole mineralne: potas, magnez, cynk, fosfor, żelazo, wapń, krzem, bor, mangan.
Działanie pokrzywy:
Liście pokrzywy mają działanie przeciwkrwotoczne, przeciwbiegunkowe, moczopędne, przeciwanemiczne, przeciwzapalne, żółciopędne, przeciwinfekcyjne, krwiotwórcze, przeciwcukrzycowe.
Obniża poziom cukru we krwi i poprawia pracę trzustki. Pobudza przemianę materii, odtruwa. Ułatwia wydalanie większych ilości chlorków i mocznika oraz szkodliwych produktów przemiany materii. Działa synergistycznie z innymi ziołami obniżającymi poziom cukru.
Podnosi odporność organizmu.
Pokrzywa zawiera substancje czynne, które wzmacniają krew, odżywiając i oczyszczając ją z toksyn. Zwiększa poziom hemoglobiny w osoczu i ilość czerwonych krwinek.
Dodatkowo pomaga dbać o wzrok, opóźniać proces starzenia się i wzmacniać układ odpornościowy. Uzupełnia niedobory żelaza. Łyżeczka proszku z pokrzywy (należy zmielić susz liści pokrzywy) dostarcza dzienne zapotrzebowanie witaminy C.
Badania wykazują, że pokrzywa uśmierza ból, szczególnie jeśli jest wynikiem stanu zapalnego (np. zapaleniem stawów). Łagodzi ostre nerwobóle, rwę kulszową.
Stosowanie pokrzywy jest bezpieczne w każdym wieku, nie wykazuje żadnych efektów ubocznych.
Stosowanie:
Wewnętrznie:
1 łyżeczka na szklankę wody raz dziennie (NIE NALEŻY PRZEKRACZAĆ DAWEK) - pić najlepiej rano na czczo
Należy pamiętać, że spożywanie dużych ilości octu może prowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych, takich jak podrażnienie przewodu pokarmowego.
Jako dodatek do sałatek.
Zewnętrznie:
2 łyżki stołowe na 1 L wody
Takim roztworem można płukać włosy lub przemywać skórę.
PRODUKT ROLNY
Składniki: woda, górne liście pokrzywy, cukier
100% octu z pokrzywy
Pojemność netto: 200 ml
Producent rolny:
Barbara Byrka-Lewandowska
Danowiec 25, 62-831 Korzeniew
Nr identyfikacyjny: 074924164
Nr producenta rolnictwa ekologicznego: PL-03-004515