Białoporek brzozowy czyli potocznie huba
Pniarek brzozowy (nazwa botaniczna) lub białoporek brzozowy (łac. Fomitopsis betulina, Piptoporus betulinus) zwany potocznie hubą. Jest pasożytem, grzybem rosnącym na żywych lub martwych pniach brzozy (wyłącznie).
Zbiór surowca powinien odbywać się późną jesienią, zimą oraz wczesną wiosną. I oczywiście patrzymy gdzie zbieramy. Jeśli przy drodze albo w pobliżu hal produkcyjnych, musimy mieć świadomość, że nasz zbiór może być obciążony substancjami toksycznymi oraz metalami ciężkimi. Dlatego wybieramy czyste tereny.
Białoporek brzozowy w medycynie ludowej używany jest od tysięcy lat. Wykorzystywany był do leczenia przewodu pokarmowego, wrzodów, nadkwasoty i chorób nowotworowych. Uważano że grzyb ma właściwości uspokajające, antyseptyczne, przeciwkrwotoczne i przeciwpasożytnicze.
Współcześnie trwają badania nad pniarkiem brzozowym odnośnie zastosowania go w leczeniu chorób nowotworowych, bakteryjnych, pasożytniczych i wirusowych oraz w leczeniu choroby Alzheimera i nadciśnienia.

Białoporek zawiera następujące substancje aktywne: kwasy tłuszczowe (palmitynowy, oleinowy, stearynowy, linolowy), polisacharydy, antyoksydanty (tokoferole, witamina C, beta-karoten i likopen), kwasy fenolowe, związki terpenowe, sterole (neosterol, fitosterol, fungisterol, ergosterol) oraz związki indolowe.
Dzięki substancjom aktywnym, białoporek ma działanie przeciwutleniające, ściągające, bakteriobójcze i przeciwpasożytnicze. Grzyb obniża ciśnienie tętnicze krwi i poziom glukozy, poprawia pamięć, funkcjonowanie mózgu oraz zdolności uczenia się. A także łagodzi skutki boleriozy oraz zmniejsza ryzyko na zachorowanie na odkleszczowe zapaleniu mózgu.
Sposób użycia: herbatki lub nalewki.
Susz do herbatek: kroimy na mniejsze kawałki i suszymy. Susz przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w ciemnym miejscu. Do zrobienia herbatki potrzebujemy 30 gram suszu. Zalewamy 500 ml wrzącej wody i gotujemy przez godzinę (nie doprowadzamy do wrzenia). Dziennie pijemy 1-2 (maksymalnie) herbatki do wykorzystania całego wywaru.
Do nalewek używamy świeżego grzyba. Kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy alkoholem do 70% i odstawiamy na 2-3 miesiące. Po tym czasie odcedzamy, rozrzedzamy do 35-40% i odstawiamy na kolejne 2-3 miesiące. Zażywamy 1-maksymalnie 2 kieliszki dziennie. Tylko dla zdrowotności.
I pamiętajmy, że białoporek rośnie tylko na brzozie. Grzyb zebrany z innego drzewa nie ma tych właściwości i nie wiadomo czy sobie nie zrobimy nim krzywdy.
I nie zbieramy po to żeby mieć tylko wtedy kiedy potrzebujemy.
I ostatnia uwaga: nie przesadzamy z ilościami. Grzyby są ciężkostrawne. Nie podajemy dzieciom.