2019-01-17

Hydrolaty raz jeszcze cz. 1

Hydrolat to nic innego jak woda powstała podczas procesu destylacji parą wodną danego materiału roślinnego. 
Większość hydrolatów ma barwę przezroczystą, a ich zapach jest zdecydowanie słabszy od olejku eterycznego. Zdarza się, że spotkamy się z hydrolatem o delikatnym lub intensywnym zabarwieniu. Nie świadczy to o zepsuciu się hydrolatu, zależne jest to od rośliny z jakiej został zrobiony.

Nazewnictwo
Hydrolaty, wody kwiatowe, wody aromatyczne, hydrosole, toniki naturalne. Te wszystkie nazwy znaczą to samo. Tyle nazw jest dziełem wielu producentów hydrolatów, którzy na potrzeby marketingu wprowadzali te nazwy, żeby wyróżnić swój produkt. Za granicą głównie używana jest nazwa flower water (woda kwiatowa), a w lecznictwie hydrosol. W Polsce nazwa woda kwiatowa nie jest często używana przez producentów, a to dlatego, że kojarzy się z wodą perfumowaną z czasów PRL.

Różnice pomiędzy hydrolatem a olejkiem
Hydrolat  nie ma tych samych właściwości co olejek eteryczny, mimo że powstaje w tym samym cyklu produkcyjnym. Właściwości hydrolatu są słabsze w porównaniu do olejku i dzięki temu możemy stosować go bezpośrednio na skórę bez rozcieńczania. Kolejną różnicą jest to, że związki hydrofilowe występujące w roślinie są rozpuszczalne częściowo lub całkowicie w wodzie, czyli nie będą występować w olejku tylko w hydrolacie.

Skład hydrolatu
Idealnym składem jest woda powstała w wyniku destylacji parą wodną z danej rośliny. Mimo to większość producentów konserwuje hydrolaty. Jeśli chodzi o zastosowanie w kosmetologii nie ma w tym nic szczególnie złego, jeśli są to ekokonserwanty akceptowane przez Ecocert lub za pomocą wyciągu z rzodkiewki. W przypadku chęci zastosowania takiego hydrolatu w lecznictwie, to już jest to zabronione.
Często zdarza się, że hydrolaty są konserwowane chemicznymi środkami np. Phenoxyethanol, Cetylpyridinium Chloride. Te produkty właściwie nie powinny być nazywane hydrolatami, tylko płynami o zapachu lawendowym czy różanym. Tych produktów należy unikać. Często producenci nie podają dokładnego składu, ale taki produkt możemy rozpoznać po cenie. Jeśli cena waha się od 6 zł do 18 zł możemy mieć pewność, że mamy do czynienia z produktem który może być rozcieńczony dodatkowo zwykłą wodą.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel