Kwas rozmarynowy - co to jest i jakie ma właściwości
Kwas rozmarynowy to ester kwasu kawowego i alfa-hydroksydihydrokawowego. A tak po ludzku, są to organiczne związki chemiczne z grupy kwasów fenolowych, występujące i rozpowszechnione głównie w roślinach. Prozdrowotne właściwości kwasów fenolowych związane są z ich przeciwutleniającym charakterem. Fenolokwasy zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu poprzez blokowanie metabolizmu prokarcynogenów lub zapobiegają łączeniu się aktywnych już karcynogenów z materiałem genetycznym.
Kwas rozmarynowy po raz pierwszy został wyizolowany z liści rozmarynu (stąd jego nazwa) w 1958 roku. Substancja ta nie występuje jedynie w rozmarynie. Duże jego stężenie występuje w melisie lekarskiej, szałwii lekarskiej, lebiodce pospolitej (potocznie oregano).
Kwas rozmarynowy działa synergistycznie w połączeniu z rutyną, kwasem ursolowym i likopenem.
Przejdźmy do konkretów.
- Badania farmokinetyczne wskazują, że kwas rozmarynowy wchłania się dobrze z przewodu pokarmowego, jak również przez skórę.
- Kwas rozmarynowy ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, chroni przed działaniem wolnych rodników.
- Kwas rozmarynowy wykazuje właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne w stosunku do bakterii Gram-dodatnich z gatunku Staphylococcus sp., Listeria sp. i Helicobacter pyroli.
- Wykazano w badaniach korzystne działanie kwasu rozmarynowego w leczeniu choroby Alzheimera. Kwas rozmarynowy poprzez swoją aktywność antyoksydacyjną i przeciwzapalną hamuje degradację acetylocholiny (organiczny związek chemiczny, neuroprzekaźnik) w synapsach. Ponadto niektóre badania wykazują, że kwas rozmarynowy ma również aktywność anksjolityczną (uspokajającą).
- Kwas rozmarynowy ma również działanie przeciwdrobnoustrojowe (dezynfekujące). Aktywność wirusostatyczna skierowana przeciwko wirusom opryszczki, a także wirusom ludzkiego niedoboru immunologicznego (HIV-1) w konsekwencji utrudnia absorbcję wirusa na powierzchni komórek lub też upośledza jego namnażanie. Preparaty na bazie melisy lekarskiej (zawierającej kwas rozmarynowy) skutecznie leczą opryszczkę czerwieni wargowej.
- W badaniach nad właściwościami roślin (51 roślin wzięto pod lupę), udowodniono że rozmaryn lekarski jest jedną z trzech najsilniejszą rośliną przeciwutleniającą. Działanie przeciwutleniające rozmarynu polega, między innymi na chelatowaniu metali, zapobieganiu tworzeniu się wolnych rodników oraz wyłapywaniu już powstałych i przekształcaniu ich w mniej aktywne związki.
- Rozmaryn jako przyprawa ziołowa o wysokim potencjale przeciwutleniającym może stanowić poważną alternatywę lub uzupełnienie dla syntetycznych przeciwutleniaczy (konserwantów) stosowanych w produkcji żywności.
Zachęcam do szerszego zapoznania się z właściwościami kwasu rozmarynowego, przedstawionych w bibliografii.
Bibliografia:
- https://www.czytelniamedyczna.pl/2495,kwas-rozmarynowy-wazny-skladnik-terapeutyczny-niektorych-surowcow-roslinnych.html
- https://www.czytelniamedyczna.pl/3548,rozmaryn-rolina-zielarska-o-potencjale-terapeutycznym.html
- https://cosmed24.pl/kwas-rozmarynowy-w-kosmetyce/
- https://biotechnologia.pl/farmacja/kwas-rozmarynowy-i-jego-wlasciwosci-farmakologiczne,14171
- https://www.kosmopedia.org/pojecia/alfa-hydroksykwasy-aha/
- Marcin Molski "Chemia piekna. Tom 1", Wydawnictwo Naukowe PWN SA, Warszawa 2009, 2021
Polecane
