2020-02-26
Lawenda w kuchni
Lawenda
Pokazaliśmy już do czego można używać lawendę pod kątem kosmetycznym. Jak pięknie pielęgnuje naszą cerę poprzez użycie hydrolatu, czy też jak zbawienny ma wpływ na nasze włosy, to mam nadzieję że już wszyscy wiedzą.
Teraz nadszedł czas na przedstawienie lawendy w kuchni.
Susz lawendy można stosować jako zioło do marynowania tłustych mięs, ułatwi naszemu organizmowi trawienie posiłku.
Susz lawendowy sprawdza się również rewelacyjnie w słodkościach.
Z uwagi na to, że nie do końca sobie radzę w kuchni z wypiekami na słodko, przejrzałam zasoby internetowe i na ich podstawie przedstawiam znalezione przepisy. Przepisy są proste, subiektywnie wybrane, warunkiem było nieskomplikowane wykonanie :)
Ciasteczka lawendowe (16-18 sztuk)
115 g masła topimy, studzimy. Ucieramy z 50 g cukru pudru. Wsypujemy 175 g mąki i 2 łyżki świeżych kwiatków (lub łyżkę suszonych). Wyrabiamy gładkie ciasto, owijamy je folią i wkładamy na 15 minut do lodówki. Ciasto wałkujemy, wycinamy 18 ciastek o średnicy 5 cm. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 10 minut. Studzimy.
źródło: http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/7,137782,23657335,lawenda.html?disableRedirects=true
Cukier lawendowy do wypieków
Cukier mieszamy z kwiatkami lawendy, przesypujemy do słoika i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 4-6 tygodnie. Następnie cukier należy przesiać aby pozbyć się kwiatków.
źródło: https://kuchnia-marty.pl/lawendowe-muffinki-z-morelami/
Lawendowe mufinki z morelami
Składniki: 200 g mąki tortowej, 1 szczypta soli, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 150 g cukru lawendowego, 80 g masła, 2 jajka, 150 ml mleka, 8-10 moreli
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cukier lawendowy) W drugiej misce mieszamy roztopione masło, jajka i mleko. Suche i mokre składniki łączymy razem (do suchych dodajemy mokre), szybko mieszamy drewnianą łyżką. Z moreli usuwamy pestki i kroimy w dość grube plasterki. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości, następnie w cieście zanurzamy po 3-4 plasterki moreli, tak żeby skórka była widoczna. Muffinki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni na ok. 25-20 minut. Studzimy na kratce.
źródło: https://kuchnia-marty.pl/lawendowe-muffinki-z-morelami/
Lawendowo maślane ciasteczka
Składniki: 225 g masła, 165 g cukru, 1 jajko, 165 g mąki, 2 łyżki kwiatów lawendy, 1 szczypta soli
W misce ucieramy masło z cukrem i jajkiem na puszystą masę. W drugiej misce łączymy mąkę, sól i kwiatki lawendy. Wszystkie składniki razem łączymy i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy na posypanym mąką blacie. Dzielimy na dwie równe części. Każdą oddzielnie rozwałkowujemy i zwijamy tworząc wałek. Chowamy do zamrażalnika na ok. 20-30 minut. Słodzone ciasto kroimy w ok. 1 cm plasterki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, który natłuszczamy. Lawendowe ciastka po wierzchu posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-170 stopni. Studzimy na kratce.
źródło: https://kuchnia-marty.pl/lawendowe-ciasteczka/
Chleb na zakwasie z lawendą
Składniki: 400 g mąki pszennej typ 650, 150 g mąki pszennej razowej typ 2000, 150 g aktywnego zakwasu żytniego, 330 ml letniej wody, 2 łyżeczki suszonej lawendy, gałązka suszonej lawendy, 1,5 łyżeczki soli
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, suszoną lawendę i sól. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto 5 minut. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na 2 godziny.
2. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, składamy je i formujemy na kształt koszyka. Wiklinowy koszyk posypujemy mąką, wkładamy do środka ciasto i przykrywamy je ściereczką na dwie godziny.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przekładamy na blachę ciasto chlebowe. Nacinamy je z wierzchu i dekorujemy gałązką lawendy. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 20 minut.
4. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.
5. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
źródło: https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/chleb-na-zakwasie-z-lawenda
Jeśli coś dobrego upieczecie, pochwalcie się! Mam nadzieję, że skorzystacie!
Pokazaliśmy już do czego można używać lawendę pod kątem kosmetycznym. Jak pięknie pielęgnuje naszą cerę poprzez użycie hydrolatu, czy też jak zbawienny ma wpływ na nasze włosy, to mam nadzieję że już wszyscy wiedzą.
Teraz nadszedł czas na przedstawienie lawendy w kuchni.
Susz lawendy można stosować jako zioło do marynowania tłustych mięs, ułatwi naszemu organizmowi trawienie posiłku.
Susz lawendowy sprawdza się również rewelacyjnie w słodkościach.
Z uwagi na to, że nie do końca sobie radzę w kuchni z wypiekami na słodko, przejrzałam zasoby internetowe i na ich podstawie przedstawiam znalezione przepisy. Przepisy są proste, subiektywnie wybrane, warunkiem było nieskomplikowane wykonanie :)
Ciasteczka lawendowe (16-18 sztuk)
115 g masła topimy, studzimy. Ucieramy z 50 g cukru pudru. Wsypujemy 175 g mąki i 2 łyżki świeżych kwiatków (lub łyżkę suszonych). Wyrabiamy gładkie ciasto, owijamy je folią i wkładamy na 15 minut do lodówki. Ciasto wałkujemy, wycinamy 18 ciastek o średnicy 5 cm. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 10 minut. Studzimy.
źródło: http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/7,137782,23657335,lawenda.html?disableRedirects=true
Cukier lawendowy do wypieków
Cukier mieszamy z kwiatkami lawendy, przesypujemy do słoika i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 4-6 tygodnie. Następnie cukier należy przesiać aby pozbyć się kwiatków.
źródło: https://kuchnia-marty.pl/lawendowe-muffinki-z-morelami/
Lawendowe mufinki z morelami
Składniki: 200 g mąki tortowej, 1 szczypta soli, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 150 g cukru lawendowego, 80 g masła, 2 jajka, 150 ml mleka, 8-10 moreli
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cukier lawendowy) W drugiej misce mieszamy roztopione masło, jajka i mleko. Suche i mokre składniki łączymy razem (do suchych dodajemy mokre), szybko mieszamy drewnianą łyżką. Z moreli usuwamy pestki i kroimy w dość grube plasterki. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości, następnie w cieście zanurzamy po 3-4 plasterki moreli, tak żeby skórka była widoczna. Muffinki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni na ok. 25-20 minut. Studzimy na kratce.
źródło: https://kuchnia-marty.pl/lawendowe-muffinki-z-morelami/
Lawendowo maślane ciasteczka
Składniki: 225 g masła, 165 g cukru, 1 jajko, 165 g mąki, 2 łyżki kwiatów lawendy, 1 szczypta soli
W misce ucieramy masło z cukrem i jajkiem na puszystą masę. W drugiej misce łączymy mąkę, sól i kwiatki lawendy. Wszystkie składniki razem łączymy i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy na posypanym mąką blacie. Dzielimy na dwie równe części. Każdą oddzielnie rozwałkowujemy i zwijamy tworząc wałek. Chowamy do zamrażalnika na ok. 20-30 minut. Słodzone ciasto kroimy w ok. 1 cm plasterki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, który natłuszczamy. Lawendowe ciastka po wierzchu posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-170 stopni. Studzimy na kratce.
źródło: https://kuchnia-marty.pl/lawendowe-ciasteczka/
Chleb na zakwasie z lawendą
Składniki: 400 g mąki pszennej typ 650, 150 g mąki pszennej razowej typ 2000, 150 g aktywnego zakwasu żytniego, 330 ml letniej wody, 2 łyżeczki suszonej lawendy, gałązka suszonej lawendy, 1,5 łyżeczki soli
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, suszoną lawendę i sól. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto 5 minut. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na 2 godziny.
2. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, składamy je i formujemy na kształt koszyka. Wiklinowy koszyk posypujemy mąką, wkładamy do środka ciasto i przykrywamy je ściereczką na dwie godziny.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przekładamy na blachę ciasto chlebowe. Nacinamy je z wierzchu i dekorujemy gałązką lawendy. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 20 minut.
4. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.
5. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
źródło: https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/chleb-na-zakwasie-z-lawenda
Jeśli coś dobrego upieczecie, pochwalcie się! Mam nadzieję, że skorzystacie!