2019-04-27

Mniszek lekarski - popularny chwast

MNISZEK POSPOLITY (łac. Taraxacum Officinale Web.)

Występowanie:
W Polsce jest powszechnym chwastem.

Surowiec:
korzeń zbierany wiosną przed kwitnieniem lub jesienią,
kwiat zbierany wiosną,
ziele zbierane przed kwitnieniem

Związki czynne:
substancje gorzkie, trójterpeny, kwasy fenolowe, flawonoidy, sól potasu

Przeciwwskazania: zablokowanie dróg żółciowych, ropniak pęcherzyka żółciowego, ostrożnie przy kamieniach żółciowych

Uwaga: ostrzegamy przed samodzielnym łączeniem ziół z lekami. Pomiędzy lekami a ziołami występują różne interakcje, tak samo jak między ziołami a pokarmem przyjmowanym. Należy skonsultować się z zielarzem lub fitoterapeutą, co można łączyć a czego unikać.

Działanie:
  • wydzielanie żółci,
  • wydzielanie żółci (lek goryczkowy),
  • moczopędne
  • zwiększa ilość wydzielanej żółci i ułatwia jej przepływ do dwunastnicy
  • zwiększa wydalanie jonów potasowych i sodowych
  • oczyszcza krew
  • wspomaga metabolizm
  • wiąże toksyny i odtruwa
  • wzmacniająco
  • korzeń mniszka regeneruje miąższ wątroby. Pomaga w chorobach wątroby (nawet marskości) dróg żółciowych, trzustki, zaburzeniach trawienia, otyłości i nowotworach
  • ziele mniszka wspomaga nerki, wątrobę, oczyszcza z toksyn, przyspiesza spalanie tłuszczu, wzmacnia wzrok i kości, rozkurcza mięśnie gładkie przewodów żółciowych. Hamuje negatywny wpływ wirusów na wątrobę, przeciwdziała marskości. Wzmacnia orgazm, podnosi odporność na zakażenia
  • kwiaty mniszka w postaci syropów wspomagają odporność, pomagają przy przeziębieniu, infekcjach gardła kaszlu, dodatkowo mają dobroczynny wpływ na przemianę materii, wątrobę, jak również przy niedomodze jajników, zapaleniu przydatków, skąpych krwawieniach macicznych i zaburzeniach miesiączkowania
  • łodygi kwiatostanowe zbierane w czasie kwitnienia pomagają w przewlekłym zapaleniu wątroby (przewlekłym zapaleniu, silnym bólu sięgającym pod prawą łopatkę), cukrzycy, niedomaganiach trzustki, dolegliwościach skórnych (wypryskach, wysypkach, liszajach, swędzeniu skóry), działają oczyszczająco, pobudzają czynności pęcherzyka żółciowego, dnie, reumatyzmie, obrzękach śledziony, gruczołów, problemach z oczami, ze wzrokiem.

Przepisy:

1)   Herbatka z kwiatów mniszka:
łyżkę stołową kwiatów zalać 2 szklankami wody. Gotować na wolnym ogniu 20 minut, pić 2 razy dziennie po szklance.
2)   Sałatka z liści:
2 garście młodych listków namoczyć w osolonej wodzie na 1/2 godziny, by pozbyć się goryczki. Osuszyć porwać na kawałki. Wymieszać ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, dodać łyżeczkę soku z cytryny i 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Doprawić solą, pieprzem.
3)   Herbatka na oczyszczenie krwi:
2 łyżeczki liści z mniszka zalać szklanką wody, gotować pod przykryciem na małym ogniu 3-4 minuty. Przecedzić.
Herbatka z liści mniszka oczyszcza krew, usuwa nadmiar sodu i potasu, zapobiega nadciśnieniu, zatrzymywaniu wody w organizmie, obrzękom.
4)   Syrop majowy wg Ireny Gumowskiej
4 kopiaste garście koszyczków mniszka
1 litr wody
1kg nieoczyszczonego cukru
½ cytryny
Koszyczki mniszka zalać zimną wodą, powoli podgrzewać do wrzenia. Po zagotowaniu zdjąć garnek z ognia i odstawić na noc. Następnego dnia wylać wszystko na sito. Przecedzić i dobrze odcisnąć. Do soku dodać cukier  i pół cytryny pokrojonej na plasterki (jeżeli cytryna była pryskana to bez skórki ).
W garnku bez pokrywki podgrzewać na bardzo wolnym ogniu by zachować wszystkie witaminy. Ciecz odparowuje się bez gotowania. Całość raz lub dwa razy oziębić by sprawdzić czy konsystencja syropu jest prawidłowa.

5)   Galaretka z mniszka lekarskiego
10 szklanek kwiatów mniszka
5 szklanek wody
6 szklanek cukru
4 łyżki soku z cytryny
2 opakowania pektyny
Kwiat mniszka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Wrzucić do garnka, zalać wodą. Gotować 10 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Odcedzić płatki starannie odciskając, do wywaru dodać cukier, sok z cytryny i pektynę. Ponownie gotować mieszając drewnianą łyżką około 2 minut, aż galaretka stanie się przejrzysta na górze. Rozlać do słoiczków, zakręcić. Galaretka korzystnie działa na układ trawienny i wzmacnia organizm.
6)   Syrop z mniszka przepis czeski
350-400 kwiatów mniszka
litr wody cytryna
kilogram cukru
Kwiaty dokładnie umyć i zalać zimną wodą. Zagotować, dodać cytrynę pokrojoną w plasterki i jeszcze gotować pod przykryciem  ok. 15 minut. Odstawić. Następnego dnia przecedzić i do otrzymanego soku dodać kilogram cukru lub trochę mniej. Gotować na małym ogniu od 45 minut do 2 godzin, odparowując. Gorący sok przelać do  się do gorących butelek i na 20 minut i przykryć kocem. Jest to tzw sucha pasteryzacja.
7)   Syrop z mniszka przepis skandynawski
50 żółtych kwiatów mniszka (odciąć zielone części)
3 pokrojone zielone jabłka (jeśli ekologiczne nie obierać)
1 łodyga rabarbaru (opcjonalnie)
litr wody
ok. ½ kg cukru sok z jednej cytryny
Płatki mniszka, jabłka i rabarbar zalać wodą i podgrzewać na wolnym ogniu ½ godziny. Przecedzić, sok wlać powrotem do garnka, dodać wagowo mniej więcej tyle samo cukru ile soku, dodać sok z cytryny. Na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia, nie gotować zbyt długo bo może zmienić kolor. Przelać do wyparzonych słoiczków.
8)   Syrop z mniszka przepis orientalny
50 żółtych kwiatów mniszka (odciąć zielone części)
litr wody cytryna pomarańcza
2 goździki
kilogram cukru
Mniszek zalać wrzątkiem w szklanym naczyniu. Odstawić na 3 dni. Odcedzić. Dołożyć pokrojone w plasterki cytrynę, pomarańczę (jeśli ekologiczne nie obierać) goździki i cukier. Gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Przelać do wyparzonych słoiczków i przykryć kocem na 20 minut.
9)   Mniszek lekarski - syrop na zimno wg przepisu prof. Ożarowskiego
oskubane żółte płatki mniszka
cukier do przesypywania
1 łyżka spirytusu lub 2 łyżki wódki na słoiczek 200ml
Płatki mniszka układać warstwami w wyparzonym słoiczku, przesypując cukrem, lekko ugniatając. Wlać alkohol. Szczelnie zamknąć  i odstawić na tydzień. Nie odcedzać. Przechowywać lodówce do 4 miesięcy. Przyjmować codziennie zaczynając od jednej łyżeczki.  Stopniowo zwiększając dawkę do 3-4 łyżeczek przy nawracających infekcjach gardła i górnych dróg oddechowych.

10)   Nalewka z mniszka wg Profesora Ożarowskiego
Młode liście mniszka lub całe rośliny umyć i oczyścić. Całość zmielić w maszynce do mięsa. Dokładnie odcisnąć. Wyciśnięty sok połączyć ze spirytusem w proporcji 5:1 i przelać do butelek z ciemnego szkła. Przechowywać w lodówce. Dawkowanie: Nalewkę przyjmować rozcieńczoną z wodą zaczynając od 1 łyżeczki dziennie, stopniowo zwiększając dawkę do 4. Nalewka działa odtruwająco, wzmacniająco i chroni przed infekcjami.
11)   Oliwa z mniszka lekarskiego
½ szklanki żółtych płatków mniszka
1 szklanka oliwy z oliwek
Oczyszczone, pozbawione wilgoci płatki zalać w słoiku oliwą, podgrzewać na małym ogniu w kąpieli wodnej przez 1-2 godziny. Odstawić do wystudzenia. Przecedzić. Używać zewnętrznie przy bólach reumatycznych, mięśniowych, problemach skórnych.
12)   Ocet winny z mniszka lekarskiego
Młode całe rośliny mniszka wraz z korzeniem umyć i oczyścić. Osuszyć, drobno pokroić. Ułożyć w szklanym naczyniu. Zalać domowym octem jabłkowym w proporcji 1:1½. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Przecedzić. Zażywać 1-3 razy dziennie – łyżka stołowa na szklankę wody.
13)   Kwiatowe wino z mniszka
co najmniej 300 kwiatów mniszka
kilogram cukru
2 litry wody
50 g drożdży winnych
Do dymiona wsypać kwiaty, cukier, dodać wodę i drożdże. Odstawić w suche, ciepłe i ciemne miejsce na kilka tygodni. Po opadnięciu kwiatów przelać do butelek.  Przechowywać w ciemnym miejscu. Pić 2 razy dziennie po małym kieliszku przed jedzeniem.

Przepisy zapożyczone ze strony: www.sekrety-zdrowia.org
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel