2019-02-12

Pokrzywa - nie pozbywaj się jej!

POKRZYWA ZWYCZAJNA (łac. Urtica Dioica)

Pokrzywa w Polsce rośnie jako chwast, często bardzo uporczywy z uwagi na bardzo dobrze rozwinięty system korzenny (kłącza mają czasem po kilka metrów).

Uprawa:

Nie znamy nikogo kto by świadomie uprawiał pokrzywę w swoim ogródku. Przeważnie z nimi walczymy. Namawiamy jednak, że jeśli macie jakieś niewykorzystane miejsce w ogródku, pomyślcie o niej. Pokrzywa dobrze rośnie w słońcu i cieniu jeśli tylko gleba jej odpowiada. Najbardziej lubi żyzną glebę i bogatą w azot. Posiada najwyższe wartości gdy rośnie na dziko w lasach najlepiej przy strumykach lub na terenach podmokłych.
Susz pokrzywowy który kupujemy w sklepach, pochodzi z upraw. Zbiory dokonywane są przez maszyny które mielą wszystko, nie zawsze tylko pokrzywę.
Mając swoją własną mini uprawę pokrzywy, macie pewność że nie zawiera chemii, przy zbiorach zbieracie jedynie wartościowe, szczytowe listki.

Surowiec:
Liście zbierane na początku maja przed kwitnieniem. Najbardziej wartościowe są liście szczytowe.



Związki czynne w liściach pokrzywy:

chlorofile, ksantofil, witaminy z grupy B, witaminę K, C, A, wapń, żelazo, potas, fosfor, magnes, flawonoidy, garbniki, kwas krzemowy, białka, karotenoidy, fitosterole, śladowe ilości olejku eterycznego, związki aminowe.

Działanie wynikające ze stosowania liści:
Uwaga: ostrzegamy przed samodzielnym łączeniem ziół z lekami. Pomiędzy lekami a ziołami występują różne interakcje, tak samo jak między ziołami a pokarmem przyjmowanym. Należy skonsultować się z zielarzem lub fitoterapeutą, co można łączyć a czego unikać.
  • moczopędne, hemostatyczne, metaboliczne, przeciwanemiczne, laktacyjne, ściągające, wzmacniające, wspomagają wydzielanie soku żołądkowego, przeciwreumatyczne, tonizujące
  • ułatwiają wydalanie większych ilości chlorków i mocznika oraz szkodliwych produktów przemiany materii
  • zapobiegają drobnym krwawieniom w przewodzie pokarmowym w którym udział bierze nie tylko witamina K, ale i garbniki i flawonoidy
  • ułatwiają trawienie i przyswajanie składników pokarmu
  • zmniejszają stany zapalne przewodu pokarmowego
  • nieznacznie obniża poziom cukru we krwi i wykazuje synergizm z innymi ziołami przeciwcukrzycowymi
  • zwiększa poziom hemoglobiny w osoczu i ilość czerwonych krwinek
  • bogaty zestaw witamin uzupełniają niedobory występujące na wiosnę u dzieci i osób starszych
  • przeciwnowotworowo - oczyszcza krew i organizm.
Surowcem może też być korzeń. To ważna informacja dla tych którzy chcą mimo wszystko na stałe pozbyć się w tym roku pokrzyw. Zróbcie z niego pożytek!

Związki czynne w korzeniu:
lecytyna i polisacharydy, sole mineralne
Działanie korzenia:
Uwaga: ostrzegamy przed samodzielnym łączeniem ziół z lekami. Pomiędzy lekami a ziołami występują różne interakcje, tak samo jak między ziołami a pokarmem przyjmowanym. Należy skonsultować się z zielarzem lub fitoterapeutą, co można łączyć a czego unikać.
  • w leczeniu chorób gruczołu krokowego
  • w większym stopniu niż liście pomaga w utrudnieniach w oddawaniu moczu
  • silniej działa na porost włosów
Zastosowanie liści:

1) w lecznictwie:

  • w mieszankach ziołowych na poprawę trawienia, do oczyszczania nerek i wątroby
  • jako herbatka pokrzywowa: na anemię, tonizuje ciało, zwalcza objawy alergii, łagodzi ból wynikający z zapaleń stawów lub rwy kulszowej
2) w kosmetologii:
  • jako hydrolat do cery trądzikowej i z egzemą - już w tym roku będzie dostępny w sklepie
  • jako odżywka do włosów stymulująca porost włosów - już w tym roku będzie dostępny w sklepie
3) w ogrodnictwie:
  • jako nawóz pokrzywowy (tzw. gnojówka)
4) sok z pokrzyw:
  • rozcieńczyć sok z wodą 1:1 i płukać usta przy aftach, zapaleniach gardła i jamy ustnej
  • rozcieńczyć sok z wodą 1:1 do przemywania i okładania schorzeń skórnych, ropni, czyraków, zmian trądzikowych, stanów zapalnych pochwy
  • przy krwawieniach z nosa, nasączony wacik wprowadzić do otworu nosowego
  • przy osłabieniu: roztop szklankę miodu i dolej 1/4 szklanki soku z pokrzywy, wymieszaj. Pij 3xdziennie po 35 g

5) nalewka z pokrzywy:
Korzenie wykopane wiosną lub jesienią dobrze umyć i pokroić. W zależności od wielkości butelki tyle potrzebujemy surowca. Napełniamy korzeniami butelkę aż po szyjkę. Zalewamy alkoholem 40% i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 14 dni. Pijemy 1 łyżkę stołową raz dziennie.

W kuchni:
1) Sałatka z pokrzywą:
Pokrzywę zalej wrzątkiem, a następnie osusz listki i drobno posiekaj. Podsmaż na patelni z wyciśniętym czosnkiem.
Na talerzu ułóż sałatę, kawałeczki sera lazur i przekrojone na pół pomidorki.
Dodaj podsmażoną pokrzywę i polej odrobiną oliwy z oliwek. Ozdabiaj kilkoma kroplami octu balsamicznego.
2) Zupa z pokrzywy:

  • 3 szklanki młodych listków pokrzywy
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • masło
  • śmietana do zabielenia
Przygotowanie krok po kroku:
1. Pokrzywę sparz gorącą wodą (dzięki temu nie tylko usuniesz drobnoustroje, ale i pozbawisz pokrzywę charakterystycznego "pieczenia").
2. W garnku zagotuj wodę z listkami laurowymi, zielem angielskim, solą, drobno posiekanym czosnkiem i warzywami.
3. Pokrzywę i cebulę pokrój, podsmaż na patelni z majerankiem oraz świeżo mielonym pieprzem. 
4. Kiedy warzywa w zupie zmiękną, dodaj pokrzywę i gotuj jeszcze chwilę. Dopraw do smaku ulubionymi ziołami.
5. Żeby zrobić zupę krem, wystarczy zmiksować zupę w blenderze. Tuż przed podaniem na dnie talerza rozprowadź łyżkę śmietany i na tak przygotowany podkład wlej zupę.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel