Zdrowotna nalewka z porzeczki czarnej
Prace nad nalewką rozpoczynamy od zbioru świeżych liści z czarnej porzeczki i przygotowujemy listkówkę.
Listkówka - nalewka na świeżych liściach porzeczki czarnej:
Składniki:
4 garście młodych listków i pędów porzeczki czarnej,
1 L wódki (45% zrobionej ze spirytusu),
szklanka cukru,
sok z połowy cytryny
Liście i pędy wkładamy do słoja, zalewamy wódką i odstawiamy w słoneczne miejsce na tydzień.
Następnie przenosimy słój w ciemne miejsce na 3 tygodnie.
Po tym czasie zlewamy, filtrujemy przez gazę i dodajemy sok z połowy cytryny.
Pozostałe liście zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce, codziennie wstrząsając.
Kiedy cukier rozpuści się, przecedzamy, odciskamy liście i płyn łączymy z nalewką. Odstawiamy do czasu zbioru owoców.
Smorodinówka – najlepsza nalewka z owoców porzeczki czarnej
Składniki:
2 kg owoców porzeczki czarnej,
4 goździki,
laska wanilii,
2 cm kory cynamonu,
1 L listkówki,
600 ml spirytusu,
650 ml wody,
szklanka cukru,
2 łyżki miodu
Owoce oczyszczamy z szypułek, myjemy i wkładamy do słoja, lekko ugniatając. Następnie wkładamy goździki, wanilię, cynamon, zalewamy listkówką, spirytusem i 400 ml wody.
Odstawiamy na 3 miesiące w słoneczne i ciepłe miejsce.
Po tym czasie zlewamy, a do owoców dodajemy syrop ze szklanki wody (250 ml), cukru i miodu.
Potrząsamy i odstawiamy na kolejny tydzień.
Następnie płyn przecedzamy przez gazę, odciskając owoce i łączymy obie nalewki.
Smorodinówkę zlewamy do butelek i odstawiamy na minimum 6 miesięcy (im dłużej dojrzewa tym lepsza).