Czas na pokrzywę
2020-05-25
Bardzo dziękuję za podpowiedzi odnośnie tematów na blog. Uwierzcie mi, ale były to bardzo przydatne uwagi.
Obecnie jest idealny czas na pokrzywę. O właściwościach pokrzywy pisałam kiedyś artykuł, jeśli ktoś nie czytał warto się zapoznać: Pokrzywa, nie pozbywaj się jej
Ja zbieram pokrzywę do produkcji hydrolatów, na susz (na maceraty do mydeł) oraz na sok. Sok możemy zamrozić i to jest chyba jedyny dobry sposób na jego przechowywanie. Pasteryzacja odpada, bo niestety wszystkie pożyteczne witaminy wygotujemy. Jeśli macie takie możliwości, zróbcie sok. W następnym wpisie postaram się podać przepis na szampon do włosów, ale nie ukrywam najpierw chciałabym go przetestować. Szampon który każdy z nas może sobie sam wymieszać w domu. Potrzebny do tego bezwzględnie sok z pokrzywy. Tak więc daje Wam czas na zbiór i wyciśnięcie soku :)
Czasem warto zjeść świeżą pokrzywę.
W artykule nie ma tego przepisu, wypróbowałam go i jest na prawdę dobra. To bomba witaminowa!
Składniki: garść szczytowych liści pokrzywy, łodygi selera naciowego (wg uznania tyle ile macie ochotę), 1 ogórek zielony, jajko na twardo, pieprz kolorowy, sól kamienna, olej lniany lub oliwa z oliwek.
Liście pokrzywy przelać wrzątkiem i pozostawić na sitku do odsączenia. Seler pokroić w paseczki, ogórek w kostkę. Jajko ugotowane na twardo drobno pokroić. Wymieszać seler i ogórek, dodać liście pokrzywy, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i oliwą. Schłodzić w lodówce. Sałatka dostarcza całą gamę witamin i minerałów, korzystnie wpływa na układ trawienny, pomaga oczyścić organizm z toksyn, poprawia retencję wody, wspomaga odchudzanie. Uwaga: Ogórek można zastąpić pomidorami, a sałatkę doprawić dodatkowo pokruszonym serem typu feta.
Obecnie jest idealny czas na pokrzywę. O właściwościach pokrzywy pisałam kiedyś artykuł, jeśli ktoś nie czytał warto się zapoznać: Pokrzywa, nie pozbywaj się jej
Ja zbieram pokrzywę do produkcji hydrolatów, na susz (na maceraty do mydeł) oraz na sok. Sok możemy zamrozić i to jest chyba jedyny dobry sposób na jego przechowywanie. Pasteryzacja odpada, bo niestety wszystkie pożyteczne witaminy wygotujemy. Jeśli macie takie możliwości, zróbcie sok. W następnym wpisie postaram się podać przepis na szampon do włosów, ale nie ukrywam najpierw chciałabym go przetestować. Szampon który każdy z nas może sobie sam wymieszać w domu. Potrzebny do tego bezwzględnie sok z pokrzywy. Tak więc daje Wam czas na zbiór i wyciśnięcie soku :)
Czasem warto zjeść świeżą pokrzywę.
W artykule nie ma tego przepisu, wypróbowałam go i jest na prawdę dobra. To bomba witaminowa!
Składniki: garść szczytowych liści pokrzywy, łodygi selera naciowego (wg uznania tyle ile macie ochotę), 1 ogórek zielony, jajko na twardo, pieprz kolorowy, sól kamienna, olej lniany lub oliwa z oliwek.
Liście pokrzywy przelać wrzątkiem i pozostawić na sitku do odsączenia. Seler pokroić w paseczki, ogórek w kostkę. Jajko ugotowane na twardo drobno pokroić. Wymieszać seler i ogórek, dodać liście pokrzywy, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i oliwą. Schłodzić w lodówce. Sałatka dostarcza całą gamę witamin i minerałów, korzystnie wpływa na układ trawienny, pomaga oczyścić organizm z toksyn, poprawia retencję wody, wspomaga odchudzanie. Uwaga: Ogórek można zastąpić pomidorami, a sałatkę doprawić dodatkowo pokruszonym serem typu feta.
Pokaż więcej wpisów z
Maj 2020